Cordero di Montezemolo
ITALY, Piedmont
Gelegen in de stad La Morra in het hart van de appellatie, is de boerderij van de familie Cordero een van Barolo’s meest gerenommeerde en gerespecteerde. Cordero di Montezemolo is een van de weinige wijnmakerijen die aangrenzende wijngaarden bezitten in Barolo, waar de meeste producenten wijnen maken van een lappendeken van teeltlocaties.
De boerderij van de familie (Monfalletto) beslaat 28 hectare met wijnstokken, waaronder een zuidoostelijk en zuidwestelijk gericht amfitheater dat is aangeplant in Nebbiolo voor de productie van Barolo. Dolcetto, Barbera en Arneis worden geplant aan de noordkant van de heuvel en kleinere hoeveelheden Chardonnay en Barbera worden geplant in de lager gelegen wijngaarden.
In 1965 kocht de familie Cordero twee hectare in de Villero cru, een van de meest begeerde teeltlocaties van Barolo. Daar maken ze hun vlaggenschipwijn, Barolo Enrico VI. Alles bij elkaar bezit en maakt de familie wijn van 51 hectare land, allemaal eigendom van en beheerd door het landgoed.
Sinds 2013 bewerkt de familie al haar wijngaarden met behulp van biologische methoden – er worden geen herbiciden, geen pesticiden en geen fungiciden gebruikt – en vandaag zijn al hun eigendommen biologisch gecertificeerd.