Wijnsuggesties bij truffels en wildseizoen

Wijnsuggesties bij truffels en het wildseizoen

De herfst is in volle glorie en we zijn allemaal heerlijk overgeschakeld op stevigere wijnen. Passend bij het huidige culinaire seizoen zijn de truffels en wild vlees, maar wat voor wijn past daar bij? In deze blog doen we een aantal suggesties.

Wildseizoen

Als je een combinatie wilt maken bij een gerecht met wild, dan speelt vooral de rol wat voor soort wild ga je maken? In NL maken we het onderscheid tussen klein wild (zoals konijn), waterwild (zoals eend) en grof wild (zoals hert). Grof of groot wild heeft vaak een enorm uitgesproken smaak, maar bij bijvoorbeeld eend is het verschil ook enorm als je een tamme eendenborst of wilde eend zou bereiden.

Het smaaktype van wild is nagenoeg altijd rijp, dat vraagt dus om een wijn met karakter en rijpe tonen. Afhankelijk wat je met het wild gaat doen, kies je vervolgens een goede basis met het mondgevoel. Denk bijvoorbeeld aan een wat zachtere wijn bij een stoofpot van zwijn, maar een gebraden hertenbiefstuk kan prima wat tannines verdragen. Het smaakgehalte moet zoals altijd in balans zijn, dus let goed op de sauzen die je eventueel toevoegt.

Wijnsuggestie bij hert

Hertenvlees heeft een krachtige smaak en vraagt om een wijn die dat aankan. Een mooi gebakken stukken hertenbiefstuk gaat erg goed samen met een volle, fruitige Châteauneuf-du-Pape, een klassieke wijn uit het zuidelijk deel van de Rhône. Chateau La Nerthe produceert deze prachtige wijn van grenache, syrah, mourvèdre en cinsault. De wijn rijpt 12 maanden op grote Fransen eiken houten vaten. De wijn heeft zijdezachte tannines en een intense, fluwelige afdronk.

Chateau La Nerthe, Chateaunuf du Pape 

Wijnsuggestie bij eendenborst

Ongeacht hoe je eendenborst maakt, is pinot noir eigenlijk een goede keuze. Of de eend nu gebraden, gerookt of verwerkt wordt in een salade: de lichtvoetigheid van een elegante pinot noir is een mooie aanvulling. Zeker als er een verfrissende cranberrysaus bij komt zullen de rood fruit tonen van de wijn goed naar boven komen. Naast een klassieke Bourgogne, kun je ook eens uitpakken met een Zuid-Afrikaanse variant. Wij hebben de Tesselaarsdal pinot noir uit de Hemel-en-Aarde ridge in ons assortiment. Een mooie minerale stijl met rood fruit aroma’s en tonen van bakkruiden en kruidnagel.

Tesselaarsdal, Pinot Noir

Wijn bij duif

Een niet meer weg te denken combinatie is duif met een Super Tuscan: Italiaanse wijn uit Toscane gemaakt van bordeauxdruiven. Zeker bij wilde duif komen beide goed tot zijn recht: veel gelaagdheid en kruidige, gulle smaken. Fattoria dei Barbi maakt een geweldige blend in het Toscaanse gebied Maremma. De wijn is een blend van 5 druiven: alicante, cabernet sauvignon, merlot, petit verdot en sangiovese. De wijn heeft aroma’s van rijpe kersen, licht zoete en kruidige geuren en tannines die stevig maar goed gerijpt zijn.

Fattoria dei Barbi, Maremma Toscana Rosso 

Truffelseizoen

Naast wild staat de herfst ook vol in het teken van het truffelseizoen. De geur van truffels is herkenbaar en sterk aanwezig, al kan niet iedereen de geur goed herkennen. Eenmaal ontdekt dan is menig culinair liefhebber vaak verkocht op deze unieke

Wijn advies bij truffelgerechten

Eerder hadden wij al de wijnmaker van Cordero di Montezemolo in het land waarmee we geweldige wijnmakers lunches en diners mochten organiseren. Wij weten daarom zeker: barolo én truffel zijn en blijven de klassieke combinatie. De quote “what grows together, goes together” wordt hier maar weer eens bevestigd. We hebben een brede range aan wijnen van dit wijnhuis in verschillende prijsklassen. Daarnaast is ook de Langhe Nebbiolo een uitstekend alternatief.

Cordero di Montezemolo, Monfalletto 

Cordero di Montezemolo, Barolo Enrico VI 

Cordero di Montezemolo, Langhe Nebbiolo