Graci

Wijnbouw bij de Etna op Sicilië | Graci

De wijnen van de eilanden worden de Vini Mediterranei genoemd, wijnen afkomstig van de grote eilanden Sicilië en Sardinië. En over Sicilië hebben we het hier. Vanwege de vulkaan de Etna is de bodem op Sicilië sterk vulkanisch, waardoor de wijnen vaak krachtig van smaak zijn.

Sicilië is de op 1 na grootste wijnbouwregio van Italië. De wijnen van Sicilië hebben een heel eigen karakter. De invloed van de zee op het klimaat is uiteraard sterk. Het vraagt om druiven die, ondanks de hitte, wijnen met goede zuren kunnen opleveren. In de wijnregio’s groeien al honderden jaren de belangrijkste Siciliaanse druiven: nero d’avola, grillo, inzolia, catarratto en zibibbo. De zibibbo (het arabische woord voor muskaat) wordt vooral gebruikt voor zoete wijnen. De witte grillo, inzolia en catarratto werden van oorsprong gebruikt voor de marsala maar worden nu ook als stille wijn gevinifieerd met een heel goed resultaat. Voor rode wijnen zijn het voornamelijk de nero d’avola en de nerello mascalese.

Etna, want onze hoofdrolspeler – Graci – van vandaag wijnboert op de Etna, is een uitzonderlijk gebied. Warm, maar met een koeler klimaat dan de rest van Sicilië door de hoogte. Door de vulkanische bodems en de oude wijngaarden maakt Graci buitengewone wijnen.

Graci

Graci is ook het verhaal van wat er kan gebeuren als iemand het roer volledig omgooit. Oprichter en eigenaar Alberto komt uit een Siciliaanse wijnmakersfamilie, maar hij wilde studeren en dat gebeurde ook. Hij studeerde in Rome en werd al jong een succesvolle investeringsbankier in Milaan. De dood van zijn grootvader, een wijnboer, bracht hem aan het denken. Wilde hij wel verder carrière maken in het kekke Milaan. Nee, dus. Alberto ging in 2004 terug naar Sicilië en werd wijnbouwer. In die tijd was er nauwelijks wijnbouw op de Etna, maar Alberto werd gegrepen door de mogelijkheid van wijnbouw aldaar. Hij investeerde in wijngaarden op de noordelijke hellingen van de Etna. Hij heeft nu ongeveer 25 hectare wijngaarden op verschillend genaamde single vineyards op de vulkanische bodems van de Etna. Nerello mascalese is zijn belangrijkste druif met meer dan 15 hectare, gevolgd door carricante en catarratto voor witte druiven.

De wijnen

Etna Bianco DOC De carricante en carrotto komen van 2.5 hectare wijngaard in het Arcurìa district, het gehucht Passopisciaro op de noordelijke helling van de Etna op 600 meter boven de zeespiegel. De wijn heeft geen houtopvoieding gekregen, maar heeft gerust op zijn lees en dat geef een knisperig effect. Een strak en elegant glas dat ruikt naar vers fruit en bloemen. Op het palatum appel, peer en perzik. Licht ziltig in de afdronk. Mooi, rijk glas wit. €25,99

Etna Bianco DOC Muganazzi Dit land behoorde ooit toe aan de briljante en mysterieuze heer, Ettore Majorana, in het hart van Passopisciaro, 700 meter boven de zeespiegel. Het is nu beplant met 2,5 hectare nerello mascalese en 3 hectare met carricante. Dit zijn de jongste wijngaarden van Graci. Deze wijn is van 100% carricante. De wijn fermenteert met natuurlijke gisten, 50% in betonnen tanks en 50% in eikenhouten vaten, daarna rijpt de wijn 12 maanden op zijn lees en 12 maanden op fles. Een topper met perzik, abrikoos en fijne zuren. Ziltig met tonen van vuursteen. Het is en krachtige, elegante carricante, met een mineralige, ziltige afdronk. €54,99

Etna Rosato Doc Italianen krijgen steeds meer aardigheid in het maken van rosé. En dat is te proeven aan dit lichte en fruitige glas van de nerollo mascalese met een lichte tinteling door het rusten op de lees en het verleidelijke fruit van aardbeien. Dit is echt genieten! €22,99

Etna Rosso DOC Deze sappige rode wijn van nerollo mascalese is veelzijdig én easy drinking. De wijn fermenteert met op natuurlijke gisten in betonnen cuves en rijpt daarna 18 maanden in betonnen tanks. Door de zuuromzetting krijgt de wijn zijn romige textuur en volle body. €25,99

De witte wijnen van Graci hebben een beschaafd alcoholgehalte van 12,5, de rode kent 14,5%. Maar dat proef je er niet aan af. Heerlijk sappig.