Chateau La Tour de l'Eveque, Blanc
Château la Tour de l’EvêqueDe wijn komt uit het heuvelachtig gebied van Maurettes en wordt gemaakt van een blend van rolle (vermentino) en semillon. Rijke stijl witte wijn met mooie kruidige toets.
Lees meer-
- Land
- Frankrijk
-
- Druivensoorten wijn
- Rolle, Semillon
-
- Wijn-spijs combinatie
- De wijnmaker zelf suggereert om deze wijn te serveren bij tarbot met citrusbotersaus, maar de wijn kan erg goed bij diverse mediterraanse visgerechten.
Over deze wijn
Achtergrondinformatie
Een wijngaard in het hart van de Provence. De familie Sumeire, die sinds 1933 eigenaar is van het landgoed Font-Freye, heeft dit grote landgoed in de buurt van Pierrefeu, binnen de Var, in 1958 aangekocht. Vroeger was het de zomerresidentie van de aartsbisschoppen van Toulon, de wijngaard is omgeven door de heuvels van de Maures. In 1958 verwierf de familie van de huidige eigenaresse, Regine Sumeire, dit grote landgoed in de buurt van Pierrefeu, binnen de Var. Dit landgoed, omgeven door de heuvels van Maures, heeft twee namen geërfd van zijn lange verleden: Château la Tour de l’Evêque en Château la Tour Sainte Anne. In 1985 creëerden ze Pétale de Rose, een zalmroze roséwijn die ontstond door het persen van rode grenache-druiven met behulp van een champanese” pers. Het resultaat: een unieke zalmroze wijn met een diepere lengte in de mond. De rosés van Chateau La Tour de l'Evêque hebben de afgelopen jaren meerdere keren bewezen van top kwaliteit te zijn zo blijkt uit de lovende persartikelen. Petale de Rose werd in 2023 zelfs uit geroepen tot beste Provence rosé. Het Chateau werkt volledig biologisch en op veel percelen ook biodynamisch.
- Producent
- Château la Tour de l’Evêque
- Land van Herkomst
- Frankrijk
- Wijnstreek
- Côtes de Provence
- Classificatie
- AOC Côtes de Provence
- Organisch/Biodivers/Vegan
- Biologisch
- Jaargang
- 2021
- Druivensoorten wijn
- Rolle, Semillon
- % druivensoorten wijn
- 74% Rolle, 26% Semillon
- Smaak omschrijving
- Bleek citroengeel. Delicate neus van peer en ananas, de witte bloesems zoals acacia worden ondersteund door steenachtige aroma's. Droog, met een gespannen zuurgraad, de smaak is lineair en gefocust met citrusachtige precisie.
- Wijn-spijs combinatie
- De wijnmaker zelf suggereert om deze wijn te serveren bij tarbot met citrusbotersaus, maar de wijn kan erg goed bij diverse mediterraanse visgerechten.
- Vinificatie
- Alle druiven worden handmatig geoogst, gesorteerd, niet ontsteeld en direct in een hydraulische Champenois Coquard-pers geladen zonder te pletten. De druiven worden licht geperst om een optimale delicatesse en geur uit het hart van de druiven te verkrijgen. Fermentatie met inheemse gisten en rijping in temperatuurgecontroleerde roestvrijstalen en betonnen eiertanks. De wijn wordt gebotteld in het Château la Tour de l'Evêque.
- Bodem
- In het heuvelachtige gebied van de Maurettes bestaat het land uit leisteengronden afkomstig van silurische wijzenfyllieten nabij Hyères, en rode zandsteen uit het Perm.
- Sluiting
- Kurk
- Flesgrootte
- 750 ml
- Serveertemperatuur
- 11 - 13 °C