Chateau La Tour de l'Eveque Noir & Oir "18
Château la Tour de l’EvêqueDe wijn bestaat voor 94% uit Syrah, afkomstig van het perceel, “Collet du Château”, geplant in 1978.
Lees meer-
- Land
- Frankrijk
-
- Druivensoorten wijn
- Cabernet Sauvignon, Syrah
-
- Wijn-spijs combinatie
- Combineer deze wijn bij lamsvlees, rood vlees en rijke kazen.
Over deze wijn
Achtergrondinformatie
Een wijngaard in het hart van de Provence. De familie Sumeire, die sinds 1933 eigenaar is van het landgoed Font-Freye, heeft dit grote landgoed in de buurt van Pierrefeu, binnen de Var, in 1958 aangekocht. Vroeger was het de zomerresidentie van de aartsbisschoppen van Toulon, de wijngaard is omgeven door de heuvels van de Maures. In 1958 verwierf de familie van de huidige eigenaresse, Regine Sumeire, dit grote landgoed in de buurt van Pierrefeu, binnen de Var. Dit landgoed, omgeven door de heuvels van Maures, heeft twee namen geërfd van zijn lange verleden: Château la Tour de l’Evêque en Château la Tour Sainte Anne. In 1985 creëerden ze Pétale de Rose, een zalmroze roséwijn die ontstond door het persen van rode grenache-druiven met behulp van een champanese” pers. Het resultaat: een unieke zalmroze wijn met een diepere lengte in de mond. De rosés van Chateau La Tour de l'Evêque hebben de afgelopen jaren meerdere keren bewezen van top kwaliteit te zijn zo blijkt uit de lovende persartikelen. Petale de Rose werd in 2023 zelfs uit geroepen tot beste Provence rosé. Het Chateau werkt volledig biologisch en op veel percelen ook biodynamisch.
- Producent
- Château la Tour de l’Evêque
- Land van Herkomst
- Frankrijk
- Wijnstreek
- Côtes de Provence
- Classificatie
- AOC Côtes de Provence
- Organisch/Biodivers/Vegan
- Biologisch
- Jaargang
- 2018
- Druivensoorten wijn
- Cabernet Sauvignon, Syrah
- % druivensoorten wijn
- 94% Syrah, 4% Cabernet Sauvignon, 2% Grenache
- Smaak omschrijving
- De neus is vol met tonen van zwart fruit en kruiden met een wilde toets. De tannines zijn mooi geïntegreerd in de sappige en zijdezachte textuur. Royale body, met intense smaken van zoethout, viooltjes en vanille en een lange afdronk.
- Wijn-spijs combinatie
- Combineer deze wijn bij lamsvlees, rood vlees en rijke kazen.
- Vinificatie
- Alle druiven worden met de hand gesorteerd en geoogst, afhankelijk van hun polyfenolische rijpheid. De bessen worden ontsteeld en overgebracht naar roestvrijstalen tanks. De alcoholische gisting vindt plaats om optimaal fruit en kleur te extraheren, maar ook om een elegante wijn te produceren. De maceratie duurt ongeveer 10 dagen. Zodra de malolactische gisting voorbij is, wordt de wijn gedurende 14 maanden bewaard in Franse eikenhouten vaten en betonnen eiertanks. Tijdens de rijping werden er twee of drie rekken uitgevoerd. De wijn wordt gemengd in tanks en gebotteld op het kasteel.
- Bodem
- Grijze leisteen wordt gemengd met kalk-kleiachtige bodems.
- Sluiting
- Kurk
- Flesgrootte
- 750 ml
- Serveertemperatuur
- 16 - 18 °C
- Bewaarpotentieel
- 15 jaar of langer